Annons
Ett svenskt naturarv

Bokanmälan: Ett svenskt naturarv

Författare: 

Publicerad:

2010-05-04

För 101 år sedan invigdes Sveriges nio första nationalparker, vilka också var Europas första. I dag finns 29, och naturfotografen Claes Grundsten har besökt dem alla vid olika årstider och väderförhållanden.

Resultatet är en praktbok där fotot är i världsklass och med precis lagom mycket text till varje park. Grundsten faller inte i fällan att enbart leverera vackra vykortsbilder – men sådana finns också – utan tar ut svängarna med exempelvis många närbilder på trädstammar och åtskilligt med öppet vatten. Genom att fotografera i gryning och skymning och att vara på rätt plats vid rätt tid är Claes Grundsten, som F&F tidigare noterat, en mästare på att hitta överrumplande färger i naturen. Några bilder har rentav blivit lite väl färgmättade i tryckpressen, men det är en randanmärkning.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar