Annons

Norrsken över Stockholm
Bild: 
Peter Rosén

Den 5 augusti: Norrsken över Stockholm

Annons

Publicerad:

2010-09-27

– Jag är ganska van att observera och fotografera ljussvaga fenomen som jag lyfter fram via bildbehandlingen, berättar fotograf Peter Rosén. Norrskenet låg bara 6–12 grader över den norra horisonten, vilket pekar på att det troligtvis var ganska långt norrut. Därför hamnade det mitt i ljusföroreningarna från Essingeleden och stadens ljus samt det orange gryningsljuset.

Norrskenet följde på ett partikelutbrott på solen några dagar tidigare. Detta kan hända när som helst på året och alla tider på dygnet – att vi brukar se norrskensflammorna mest nattetid på vintern beror på att skenet är så svagt att det oftast dränks av annat ljus. Ibland sprider sig norrskenet längre bort från polerna och så var det den här natten när det under en knapp timme syntes över Stockholms horisont.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.