Annons
Vedermödor på forskarkonferens
Bild: 
Kenneth Andersson

Vedermödor på forskarkonferens

Vad händer mer än det som synes hända?

I Stockholms alldeles nybyggda kongressanläggning – som ligger där Klara postterminal tidigare låg, snett över Klara sjö från Stadshuset sett – hålls en konferens om sömnforskning. Två forskarkolleger som rest långt har fått rummen intill varandra på ett billigt hotell inte långt från Forskning & Framstegs redaktion, men den ene av dem, Allison, har ironiskt nog svårt att somna på kvällen.

Klockan 3 på natten ger hon upp, tar tag i telefonen och ringer till sin manlige kollega Bill. Men innan denne hinner svara lägger Allison på luren, kryper ner i sängen och somnar per omgående.

1. Vad var det som hände?

Dagen därpå inser Allison och Bill att deras nyinköpta surfplattor tar för mycket stryk av all hantering och att de behöver köpa var sitt fodral. De går in i en butik på Drottninggatan och granskar det breda utbudet av fodral.

Allison går sedan fram till disken och säger att hon vill köpa ett surfplattefodral och lägger upp 500 kronor. Expediten säger inte ett ord utan går och hämtar ett av fodralen.

När Bill strax därefter lägger fram 500 kronor på disken och säger att han vill köpa ett surfplattefodral blir samma expedit tveksam och frågar vilket av fodralen han har bestämt sig för.

2. Vad var det som hände?