Annons
Nu kommer lasertändstiftet

Ny gnista. Det nya lasertändstiftet (överst) kan ersätta konventionella tändstift (nederst) och ge effektivare förbränning.

Bild: 
Takunori Taira

Nu kommer lasertändstiftet

Små, kraftfulla lasrar kan ersätta tändstift i explosionsmotorer.

Författare: 

Publicerad:

2011-10-03

Bättre bränsleekonomi och mindre utsläpp av kväveoxider – det blir resultatet när blandningen av bränsle och luft i en bilmotor antänds av laserpulser i stället för av gnistor från ett tändstift.

Fokuserat laserljus kan antända magrare bränsleblandningar än vad tändstift klarar av utan att nötas ner. Och magrare bränsleblandning betyder lägre utsläpp av kväveoxider. Ytterligare en fördel är att laserstrålarna kan riktas in mot olika djup i bränsleblandningen, vilket ger en snabbare och mer effektiv förbränning.

Tidigare var lasrar av nödvändig kaliber för stora för att få plats i en bilmotor. Men nu har japanska forskare byggt lasrar av keramiska pulver. De är tillräckligt kraftfulla, men ändå så små att de ryms på samma utrymme som ett vanligt tändstift.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

* Hur länge håller dessa tändstift?
* Vad händer när dem blir sotiga?
* Hur dyra blir dem?
* Hur ska man driva lasern?
* När får vi se dem "in action"?

Lägg till kommentar