Annons

Apatiska barn kan inte ha simulerat

Uppgiven. Flera hundra barn i flyktingfamiljer blev apatiska och slutade kommunicera.

Bild: 
Malin Hoelstad / SvD / Scanpix

Apatiska barn kan inte ha simulerat

Förändrade halter av hormoner i blodprover från apatiska flyktingbarn vittnar om långvarig stress.

Annons

Publicerad:

2012-06-20

År 2004 sjönk flera hundra flyktingbarn i Sverige ner i ett apatiskt tillstånd. Många blev sängliggande och slutade att äta, dricka och kommunicera.

Det så kallade uppgivenhetssyndromet blev omstritt. Somliga menade att barnen simulerade symtomen för att familjerna skulle få permanent uppehållstillstånd.

– Den misstanken kan vi avskriva. Visserligen är vår studie liten, men den visar ändå på mätbara förändringar som man rimligtvis inte kan simulera fram, säger Jonas Bergquist, professor i analytisk kemi och neurokemi vid Uppsala universitet.

Han ingår i en forskargrupp som har analyserat blodprover tagna med jämna mellanrum från elva apatiska flyktingbarn. Analyserna visar förändrade halter av kortisol och flera andra hormoner kopplade till långvarig stress. Halterna rör sig mot normala nivåer i takt med att barnen blev friska, enligt en rapport i tidskriften BMC Research Notes.

Det finns fall av liknande uppgivenhet från andra länder, men Sverige är klart överrepresenterat och fenomenet var nästan okänt före år 2001. Det stora flertalet av de drabbade barnen kommer från ett begränsat antal länder. De nya resultaten säger inget om varför utbredningen ser ut som den gör, eller vad den bakomliggande orsaken är.

– Det vi kan säga är att tillståndet har en tydlig koppling till kända neurobiologiska markörer, säger Jonas Bergquist.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

4

Kommentarer

Intressant, men läs även detta:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/apatiska-barn-ofta-inte-sjuka_488587.svd

Det ena behöver inte motsäga det andra, eller hur.

Forskningsfynden stämmer väl med vad SOU 2006:49 kom fram till alltså att barnen är utsatta för MabP-syndromet: Malingering by Proxy, alltså tvångssimulering eller kommandosyndromet. Läs

www.apatiskabarn.se

så förstår ni vilken fruktansvärd tortyr barnen får utstå bara för att svenska jourmalister vägrar erkänna att de grundlurats av SVT/SR. Barnen får utstå svår stress pga föräldrarnas tvång och övertalning att de måste vara tysta när läkarna kommer, inte säga nåt, och acceptera sonder.
Sverige är en bananrepublik och de här övergreppen måste komma fram, de flesta barnpsykiatriker vet redan om att det är så här men det är förbjudet att säga eftersom det anses främlingsfientligt, vilket märkligt land..Två kommunister ; Gellert Tamas och Henry Ascher säger att "så är det" alla media citerar dem och ingen bryr sig om sanningen, stackars barn. Övergivna av alla. Det finns inget mer ensamt barn i världen än ett apatsikt barn i Sverige.

G.N.

med förhöjd stressnivå enl. test....blir man orolig rastlös.....inte apatisk
§§- föräälderns påverkan kan vara hypnotisk för barenet undermedveten
alltså enf orm av Munchhauesn by -proxy
hans nyström

Bästa Nyström, barnen blir stressade av att ligga orörliga och stilla på kommando. Apati är fel begrepp på dessa barn, de är ju "okontaktbara" (på kommando såklart), några barn är ju köpta på mänskliga marknader och vettskrämda. När kommanden har gått för långt så blir barnen svårt och ångestfyllda och dissociativa alltså sjuka på riktigt.Traffickers (f.d. asylsökande med numera svenskt medborgarskap) vet hur det går till, vare sig Migrationsverket göra inga som helst kontroller utan går på "föräldrars" "uppgifter". BuP gör likadant, man vågar inte/får inte ifrågasätta trots att det är deras skyldighet. Nyare engelska nya regler förhindrar denna typ av övergrepp. Dessa regler skulle omedelbart införas i Sverige så skulle den humanitära katastrofen apatiskabarn epidemin försvinna raskt.

http://www.gmc-uk.org/guidance/news_consultation/8411.asp

mvh

GN