Annons

Medryckande om universums ursprung

Författare: 

Publicerad:

2013-04-02

Varför finns det någonting i stället för ingenting? I dag brukar fysikerna besvara frågan om universums ursprung med att naturlagarna helt enkelt leder till att allt poppar upp ur ingenting. Fast då dyker frågan upp om vad detta ingenting är för något – och den till synes barnsliga frågan om var naturlagarna i så fall har kommit ifrån.

Jim Holt, som är filosof och populärvetenskaplig författare, har talat med både naturvetare, som Steven Weinberg och Roger Penrose, och filosofer, som Derek Parfit, för att få deras syn på saken. Han berättar även om tidigare tänkares idéer på ett engagerande och livligt sätt. Tråkigt blir det aldrig, inte ens när Holt själv filosoferar på Café de Flore i Paris, som Jean-Paul Sartre och Simone de Beauvoir gjorde berömt på sin tid. Eller när han delar med sig av personliga och ibland sorgliga resonemang, som när hans mor dör under arbetets gång.

Möjligen blir filosoferna mer intressanta än deras filosofiska utläggningar, kanske för att Jim Holt skriver så medryckande och bra. Något svar på själva huvudfrågan får vi ju inte, men vägen dit är en fascinerande resa. 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar