Annons

Den ljusa fläcken är sannolikt den fallskärm som användes när den sovjetiska Mars 3-sonden landade på Mars i december 1971. 

Bild: 
NASA/HiRSE

En fallskärm på mars yta

Ryska rymdentusiaster har upptäckt rester av den sovjetiska landaren Mars 3 som gick ner på den röda planeten i december 1971. 

Annons

Publicerad:

2013-05-07

I december 1971 blev sovjetiska Mars 3 den första rymdsonden som kunde förmedla information från vår röda granne, om än bara i 14,5 sekunder. Nyligen upptäcktes diverse fragment av sonden, när en internetgrupp med flera tusen ryska entusiaster granskade nytagna bilder av Mars yta i jakten på detaljer som gruppens ledare, Vitalij Egorov från Sankt Petersburg, skissade fram. Bland miljarder pixlar kunde de på en bild tagen 2007, av amerikanska Mars Reconnaissance Orbiter, urskilja rester av själva sonden, och den fallskärm som användes vid landningen.

– Jag ville visa att utforskningen av Mars i princip är tillgänglig för alla i dag, sade Vitalij Egorov.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.