Annons
Rymdhästens former avslöjade

Hubbles senaste bild av Hästnebulosan – avbildad med infrarött ljus, som tränger förbi stoftmolnet och avslöjar gasen längst in.

Bild: 
HST/NASA/ESA

Rymdhästens former avslöjade

Med hjälp av infrarött ljus har den berömda Hästnebulosan avbildats även innanför molnet av stoft.

Författare: 

Publicerad:

2013-05-07

Rymdteleskopet Hubble firade sitt 23-årsjubileum genom att avbilda ett av de mest kända områdena i stjärnbilden Orion på ett nytt sätt. Hästnebulosan är ett delvis kollapsat rymdmoln av gas och stoft, som belyses av en närliggande het stjärna. Vindarna från stjärnan har blåst bort en del av molnet, och om ytterligare cirka fem miljoner år sprids även denna rest för vinden. Men än så länge påminner den om ett hästhuvud, ett populärt objekt på himlen som oftast ser mörkt ut mot den starkt lysande gasen i bakgrunden.

Den nya bilden är tagen med infrarött ljus, som kan tränga igenom stoftlager och upptäcka gasformer som annars skyms av rymddammet.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Hej jag har läst i Rysslands röst 2014 ska jorden gå under av sånt moln stämmer det. Eller är det från något religion. Som var förra året. Vill gärna. Vet hur det light till med detta. Ta på för hand eva

Lägg till kommentar