Annons

Soldater ur den Fria syriska armén utanför Deir-al-Adas i södra Syrien den 11 februari 2015. Kriget i Syrien har kraftigt bidragit till att 2014 blev så blodigt.

Bild: 
EPA / STR / TT bildbyrå

Fler krig 2014

Året 2014 var ovanligt blodigt. Ökningen av antalet konflikter är den största sedan millennieskiftet, enligt freds- och konfliktforskare vid Uppsala universitet.

Författare: 

Publicerad:

2015-01-07

Det förra året var våldsamt. Krigen i Syrien och Irak medförde höga dödstal, och nya krig bröt ut, till exempel i Ukraina. Andra konflikter eskalerade, som den i Gaza. Dessutom visade pågående konflikter i bland annat Afghanistan, Nigeria, Somalia och Jemen inga tecken på avmattning.

Sammantaget ger detta, enligt en preliminär uppskattning som gjorts av Uppsala universitets konfliktdataprogram, en dyster bild av år 2014, där framför allt läget i Mellanöstern pekas ut som hotfullt.

Bland de positiva händelserna kan forskarna peka på ett fredsavtal i Filippinerna, samt att fredsprocessen i Colombia går framåt.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar