Annons

Ett stort svart rymdmoln, känt som Kolsäcksnebulosan, avtecknar sig tydligt mot Vintergatans stjärnband. Den mörka nebulosan är också synlig med blotta ögat på södra stjärnhimlen.

Bild: 
ESO

Nya stjärnor på väg i Kolsäcken

I århundraden har människor känt till den svarta fläcken på Vintergatans ljusa band. Nu har den undersökts på närmare håll av det europeiska La Silla-observatoriet i Chile.

Författare: 

Publicerad:

2015-10-17

Den bläcksvarta nebulosan ligger 600 ljusår bort från oss i Södra korsets stjärnbild och är synlig med blotta ögat på den södra stjärnhimlen. Den är känd sedan urminnes tider och har avbildats på flaggor från bland annat Australien, Nya Zeeland, Papua Nya Guinea, Samoa och Brasilien.

Kolsäcken, eller Kolsäcksnebulosan, är som andra nebulosor ett kolossalt rymdmoln som består av stoft och gas. Men till skillnad från de andra nebulosorna är Kolsäckens vatten- och kvävemolekyler, liksom kolväten och andra enkla organiska molekyler, täckta med ett så tjockt lager av stoft att de skymmer nästan allt ljus från bakomliggande stjärnor. Bara ungefär tio procent av det synliga ljuset lyckas tränga igenom. Strålarna verkar rödare än de faktiskt är, eftersom stoftet sprider blått ljus mer än rött.

Så småningom, när tyngdkraften samlar ihop materialet som är utspritt i rymdmolnet, kommer även Kolsäcken, liksom andra nebulosor, att tända sina stjärnor.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)