Annons

Pluto, en bild sammansatt av fotografier tagna av rymdsonden New horizons. Hjärtat har en ljusare färg än resten av ytan.

Plutos hjärta döljer ett hav

En ny analys säger att det kan finnas ett hav av isig vattensörja under det hjärtformade området på ena sidan av Pluto.

Annons

Publicerad:

2016-11-17

Under sommaren 2015 svepte sonden New horizons förbi Pluto och tog fina närbilder av den tidigare outforskade dvärgplaneten. Forskare analyserar fortfarande mätningarna, och nu har en grupp kommit fram till att det sannolikt finns en tung ansamling av isigt vatten under den ena delen av ett hjärtformat område vid Plutos ekvator. När forskarna tittar på Plutos rotation ser det ut som att himlakroppen är extra tät och tung på denna sida. Den troligaste förklaringen är att vatten har vällt upp vid ytan, efter en kollision med en stor komet eller asteroid.

Geologin på Pluto är speciell, med berg och ytformationer av olika sorters is i stället för sten. Det hjärtformade området är spännande eftersom ytan är ung, utan kratrar. Marken har en märklig struktur, med kantiga områden, där det verkar som att material stiger upp underifrån och sjunker ned vid kanterna. Ytan består troligen av kväveis, och under den skulle det alltså kunna finnas vatten – kanske blandat med andra ämnen som hjälper det att inte frysa till en fast isklump.

 

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.