Annons

Så här tänker sig forskarna att sensorn som ser genom kläder ska se ut.

Böjbart öga av grafen kan se genom tyg

Annons

En grupp Chalmersforskare är först i världen med att bygga en böjbar, genomskinlig detektor för så kallade terahertzvågor. De ligger mellan radiovågor och vanligt ljus och kan bland annat tränga igenom olika material. Terahertzteknik används till exempel på vissa flygplatser för att se genom kläderna på passagerarna i säkerhetskontrollen.

Den nya detektorn är gjord av supermaterialet grafen, känt för sin mekaniska styrka och goda elektriska ledningsförmåga.

– Det svåra har varit att utveckla tillverkningsprocessen. Vanligtvis läggs grafen på kisel men vi har använt plast, säger Jan Stake, professor i terahertzteknik på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Han hoppas att den nya sensorn är ett steg på vägen mot en bredare användning av terahertztekniken, som hittills varit både dyr och otymplig.

De tunna, böjliga och genomskinliga sensorerna skulle till exempel kunna sitta i kläder.

Än så länge har Chalmersforskarna bara tillverkat en liten detektor. Nästa steg är att placera ett stort antal tillsammans på en välvd yta av plast.

– Det blir då en kamera som är som en kopia av ögat, säger Jan Stake.

Till skillnad från en vanlig kamera som bara kan fånga det synliga ljuset, skulle en terahertz-kamera till exempel kunna se genom ett bandage för att följa sårläkningen. Ett annat användningsområde skulle kunna vara i självkörande bilar, för att se genom regn, dimma och snö.

Forskarna har presenterat sin detektor i Applied Physics Letters

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Tidigare har THz-detektorer också diskuterats som framtida tänkbart alternativ till röntgenundersökningar.
Då THz-vågor kan genomlysa kroppsvävnad upp till 100mm dock ej genom kraniet men väl kroppens mjukdelar in till 100mm.
Likaså skulle THz-detektorer kunna användas istället för röntgen för att genomlysa tänder.
Även om Digital röntgen har minskat röntgendosen vid tandröntgen med 1/10 del.Så, är tandröntgen alltjämt joniserande strålning och tänder,skelett och kraniet är mest känsligt för många röntgenundersökningar.
Med THz-detektorer kunde många fler diagnostiseringar kunna ske på Vårdcentraler istället för på sjukhusens Röntgenavd.