Annons

Den obemannade farkosten Curiosity har utforskat Mars på egen hand sedan augusti 2012.

Bild: 
NASA

Mars är som Göteborg på hösten

Jag ser bilder som tagits på Mars yta. De ser ut som om de tagits på dagen på jorden. Men Mars ligger ju längre bort från solen – det borde vara betydligt mörkare. Hur ligger det till egentligen?

/Sven Simonson

Annons

Publicerad:

2018-03-08

Det stämmer att Mars nås av mindre solljus än vad jorden gör. Solens irradians (solstrålning) avtar med inversen av avståndet i kvadrat (1/d2). Då Mars befinner sig på 1,5 AU (astronomisk enhet) från solen i jämförelse med jorden som befinner sig på 1 AU, så får Mars ungefär 44 procent av det solljus som jorden får. Detta innebär att Mars faktiskt får en hel del solljus.

Man kan jämföra ljuset vid Mars ekvator med det solljus som träffar Göteborg i mitten av september, då solen står ungefär 35 grader ovanför horisonten.

/Ella Carlsson Sjöberg, rymdforskare med särskilt intresse för Mars samt biträdande föreståndare för Institutet för rymdfysik, Kiruna

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Hur togs fotot?

Curiosity har en kamera på en robotarm, som kan sträckas ut från roboten. Den här bilden är en mosaik av många sådana bilder, där själva robotarmen har redigerats bort. Här (länk) finns en beskrivning av hur bilden har skapats. (Det är inte samma bild, men förklaringen är densamma för alla selfies som Curiosity har tagit.)