Annons

Ny bild av Vintergatan från 2018, baserad på mätningar från satelliten Gaia.

Den nya kartan över Vintergatan innehåller detaljerad information om 500 gånger fler stjärnor än den tidigare versionen.

Bild: 
ESA/Gaia/DPAC, A. Moitinho / A. F. Silva / M. Barros / C. Barata, University of Lisbon, Portugal; H. Savietto, Fork Research, Portugal.

Vintergatans karta uppdateras

Annons

Publicerad:

2018-04-26

Det här är inte ett fotografi, utan en karta över det uppmätta ljuset från 1,7 miljarder stjärnor. Det är det största och mest noggranna kartläggningsprojektet för Vintergatan, med svenska forskare i flera nyckelroller. Kartan bygger på den nya uppsättning data som nu har gjorts tillgänglig från Gaia-projektet.

Många astronomer har ivrigt väntat på data från den nya Gaia-katalogen. Utöver ljusmätningar innehåller den positioner, rörelser och avstånd för en miljard av de stjärnor som har studerats. Det kan jämföras med två miljoner, i den första kartan som släpptes 2016. Nu har forskarna möjlighet att göra helt nya studier av vår galax och dess historia.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Är det verkligen så,att galaxen inte kan finnas utan svarta hål,då stämmer inte många teorier samman. Man har ju vetenskapliga forskning sett svarta hål är kannibalism gjorda ju större blir dom.Jag säger så här,det måste finnas en annan faktor än gravitationen som är slut-faktorn jo jag tror det är tiden......tänk själva en stund vad hände för en sekund sen ???mvh jari lehtilä katrineholm