”Alla kvinnor har rätt till bra mensskydd”

Ett billigt mensskydd som inte skaver eller läcker och som är enkelt att återanvända har utvecklats av två forskare i Borås. Nu testas det i Kenya, där det också finns planer på lokal produktion.

Publicerad
Boråsforskarnas nya binda började testas av 30 kenyanska kvinnor i februari.

Alla kvinnor på jorden har en sak gemensamt. En gång i månaden kommer menstruationen. Men medan kvinnor i västvärlden kan köpa högabsorberande bindor och tamponger använder fattiga kvinnor allt från löv till tygtrasor.

Det vill två forskare från Högskolan i Borås ändra på. Karin Högberg, universitetslektor i vårdvetenskap, och Lena Berglin, docent i textilteknologi, har tillsammans utvecklat ett nytt mensskydd anpassat för utvecklingsländer.

– Det ska uppfylla många krav. Det ska vara ekonomiskt överkomligt, får inte läcka, måste sitta bekvämt, vara hygieniskt, vara lätt att tvätta och snabbtorkande, säger Karin Högberg.

Intervjun görs via Skype från Kenya, där hon och Lena Berglin befinner sig för att utvärdera de första testerna. Sedan i februari har 30 kenyanska kvinnor från såväl slumområden som byar på landsbygden använt mensskyddet. Det ser ut som en vanlig binda och är både tunt och lätt. Men i stället för att blodet sugs upp av absorberande material, som i en vanlig mensbinda, så samlas blodet i Boråsforskarnas binda i små hålrum under ytskiktet där det hålls kvar.

Den nya bindan är därmed torr på ytan. När den är full rullas den ihop och stoppas i en liten burk som delvis fylls med vatten innan locket sätts på. Sedan är det bara att skaka burken så löser blodet upp sig i vattnet och kan hällas ut. Efter två rengöringar kan bindan torkas och användas på nytt.

Kvinnorna som testat har fått fyra bindor varav en tjockare nattbinda. Gensvaret har hittills varit mycket positivt, förklarar Karin Högberg.

– I går besökte vi en Masai-by och där ville alla ha vår binda. Framför allt tycker de att den är bekväm och de slipper skavsår, klåda och att det blir tätt och svettigt.

Än så länge tillverkas bindorna för hand av Lena Berglin på Textilhögskolan i Borås, men planer finns på att både starta företag och få igång massproduktion.

Bindan rengörs i en burk med vatten två gånger och kan sedan användas på nytt.

– Vi pratar med ett företag här i Kenya som är intresserat av att börja tillverka, säger Karin Högberg.

Hon anser att alla kvinnor har rätt till bra mensskydd, även om det inte löser alla problem som är förknippade med menstruation. Hit hör även brist på vatten, sanitet och kunskap.

– Internationellt talar man om ”mensfattigdom” som ett stort problem.

Karin Högberg berättar att det finns andra projekt som försöker komma till rätta med problemet genom att till exempel dela ut gratis menskoppar, det vill säga små behållare som förs in i slidan och samlar upp blodet. I andra initiativ samlas kvinnor för att sy egna återanvändningsbara bindor.

– Problemet är att de då görs i bomull, som kräver mycket vatten för att tvätta och tar tid att torka, även om det är bättre än en läckande tygtrasa.

Tills vidare tillverkas den nya bindan av polyester som torkar snabbt. Karin Högberg påpekar att det inte är optimalt ur miljösynpunkt. Å andra sidan är livslängden minst tre år.

Samtidigt med testerna i Kenya utvärderas även om bindan blir tillräckligt ren efter två rengöringar i burken eller om det behövs ytterligare tvättprocedurer.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor