

I Sverige sjönk utsläppen ungefär lika mycket som andra länder fastän vi inte har stängt ner samhället lika kraftigt. Förklaringen är att pandemin framför allt har påverkat resandet och i Sverige står transporter för en relativt stor del av utsläppen. Flyget är det transportmedel som har minskat mest.

Om alla länder hade haft sina strängaste restriktioner samma dag så hade vi minskat utsläppen med en fjärdedel, säger Erik Pihl som är klimatanalytiker på Future Earth.
Minskade utsläpp under corona-pandemin
De globala koldioxidutsläppen föll med 17 procent tidigt i april. För hela året kan utsläppen minska med omkring 7 procent. Det är ungefär den minskning som krävs för att nå internationella klimatavtal, men vägen dit är inte nedstängning, enligt forskarna bakom en ny studie.
Den första vetenskapligt granskade artikeln om utsläppsminskningar i pandemins spår publiceras i dag i Nature Climate Change. Bakom den står en internationell grupp av forskare som ingår i forskarnätverket Future Earth.
− Den här studien visar att när vi gör stora restriktioner så får vi väldigt stora omedelbara effekter. Om alla länder hade haft sina strängaste restriktioner samma dag så hade vi minskat utsläppen med en fjärdedel, säger Erik Pihl som är klimatanalytiker på Future Earth.
Omkring 17 procents minskning gällde de dagar då nedstängningen var som störst globalt, men om en del av restriktionerna ligger kvar hela året kan vi hamna omkring 7 procents utsläppsminskning under 2020, räknar artikelförfattarna med. I så fall är vi i nivå med den minskning som behövs varje år för att nå klimatmålen i Parisavtalet.

När man tittar på förändringarna av koldioxidutsläpp totalt sett står flyget för en ganska liten del. Flyget har dock minskat mest proportionellt sett, jämfört med ett normalår. Residental står för bostadshus och public är en förkortning för allmänna byggnader.

Kurvan över megaton koldioxid som släpps ut per dag dök drastiskt neråt i februari-mars.
Samtidigt kan detta kanske skapa en uppgivenhet – vi har vidtagit extrema åtgärder och vinsten blir inte större än att vi ligger i fas med utsläppsmålen. Men här måste vi komma ihåg att den här nedstängningen hade inget med klimat att göra. Många av åtgärderna är raka motsatsen mot vad man vill göra i en klimatomställning, enligt Erik Pihl.
− Att gå på restaurang, träffa sina vänner, gå på teater och så vidare, det är väldigt klimatvänliga aktiviteter.
Klimatåtgärder är mindre kännbara
De flesta klimatåtgärder är betydligt mindre kännbara i vardagen, som att ställa om de stora energisystemen. Dessutom måste det göras successivt.
− Tanken har aldrig varit att stänga ner samhället över en natt.
Enligt Erik Pihl finns många lågt hängande frukter att plocka när det gäller utsläppsminskningar. Han nämner till exempel matsvinn och gasläckor. Att söka upp och täppa till läckor i fossilgasindustrin skulle ge oss minskningar som motsvarar många gånger Sveriges utsläpp, men branschen ser det inte som lönsamt ännu.
Han nämner också att det finns många omställningsåtgärder som är positiva ur hälso- och trivselsynpunkt, som exempelvis att bygga ut cykelbanor.
Corona ger begränsade positiva effekter på klimatet
Forskarna bakom studien är noga med att påpeka att corona-krisen ska ses som den mänskliga tragedi den är och att eventuella direkta positiva effekter för klimatet är begränsade. Åtgärderna för att hantera en pandemi är annorlunda än de för klimatkrisen, men det finns en del lärdomar att dra.
En sådan lärdom är att man nu har mätt koldioxidutsläppen dag för dag globalt, vilket aldrig har gjorts tidigare. Sådana siffror brukar ta månader och år att få fram.
− Med hjälp av metoder som vi utvecklat här kan vi kanske gå över till mer regelbundna uppdateringar av koldioxidutsläpp i realtid, vilket man i dag kan med BNP och viktiga råvaror som olja, säger Robbie Andrew på Center for International Climate Research i Oslo, i ett pressmeddelande.
Minskningen på grund av pandemin gör förstås inte heller att koldioxiden minskar totalt sett. Om man ser koldioxiden i atmosfären som vattnet i ett badkar så har vi skruvat åt kranen lite, men det blir fortfarande mer vatten i badkaret. Och alltså mer koldioxid i atmosfären, förklarar Erik Pihl.
I Sverige är framför allt resandet påverkat
I Sverige sjönk utsläppen ungefär lika mycket som andra länder fastän vi inte har stängt ner samhället lika kraftigt. Förklaringen till det är att pandemin framför allt har påverkat resandet och i Sverige står transporter för en relativt stor del av utsläppen, enligt Erik Pihl.
− Eftersom vi har ganska låga utsläpp från vår elproduktion så blir resorna en större del av våra totala utsläpp jämfört med många andra länder.
En central men svår fråga är om våra koldioxidutsläpp kommer att återgå till det normala när krisen är över, säger Glen Peters, forskningschef på Center for International Climate Research i Oslo, i ett pressmeddelande.
− När olika länder och sektorer återhämtar sig är det oklart om aktivitetsnivåerna kommer att återgå till normala nivåer eller om vi kan se permanenta förändringar i beteende. Världen har redan påbörjat en klimatomställning och det är möjligt att vi fortsätter på den banan, med minskande utsläpp.
Du har just läst en text ur nummer 6/2020 av tidskriften Forskning & Framsteg. Vill du läsa mer? Prenumerera här!
Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Tidskriften med faktakollade och ögonöppnande reportage och vetenskapsnyheter utkommer med 10 nummer per år.