Annons

nanoteknik

– Det är första gången som någon har lyckats bygga en solcell där alla komponenter består av kol, säger Zhenan Bao, professor i kemiteknik på Stanford, vars forskargrupp lyckades med bedriften. De konventionella solcellerna består av elektroder gjorda av flera olika sorters mer eller mindre sällsynta metaller. Och med ökande efterfrågan på elektronisk utrustning ökar även priset för metallerna. Det innebär att solceller blir onödigt dyra. Med kolbaserade solceller kommer tillverkningskostnaderna att minska betydligt och då kan hela husfasader täckas med billiga solpaneler, som även kan...
På bara några sekunder kan den nyutvecklade israeliska bombdetektorn upptäcka sprängämnet trotyl i så låg koncentration som en enda molekyl bland triljoner luft- eller vattenmolekyler.
Tidigare transistorvarianter har varit begränsade till att bara mäta den elektriska spänningen utanpå celler, men den nya sorten kan göra mätningar inuti en cell utan att skada den.
För första gången har en extremt liten sensor, gjord av kolnanorör, lyckats registrera enskilda molekyler hos levande celler.
Något av det allra hetaste inom materialforskning just nu är grafen (som uttalas med betoning på sista stavelsen).
Ett problem med konstgjorda leder är att de slits snabbare än naturliga på grund av högre friktion, men nu finns ett konstgjort material som lyckas matcha den låga friktionen i människokroppens leder. Materialets yta består av nanometersmå borstar fullproppade med joner, som håller kvar ett smörjande vätskelager även under höga tryck. Just trycket har varit ett problem för att skapa låg friktion i konstgjorda leder. – Trycket på knän och höfter motsvarar en bils tyngd på en fjärdedel av handflatan, säger Jacob Klein vid Weizmann-institutet, Israel. Det nya materialet ger en friktion som till...