Annons

antibiotika

Efter mycken möda har nu ingenjörer kunnat avbilda hur bakterier rör sig i ett vätskeflöde. Spåren som uppstår när cigarrformade E.
En bluff med förfalskade rapporter avslöjar att vetenskapliga tidskrifter föredrar glädjande resultat framför besvikelser. Det kan leda till att patienter får fel behandling.
Köttodlingar i näringslösning är mer än bara science fiction. Just nu pågår intensiv forskning i bland annat Nederländerna. Det vore slutet för slaktaren – men bra för både djur och klimat.
Åderförkalkning är huvudorsaken till död i västvärlden och i ökande grad i utvecklingsländerna. Det beror på att åderförkalkning ligger bakom hjärt-kärlsjukdom i form av stroke och hjärtinfarkt, men även hjärtsvikt och så kallad fönstertittarsjuka. Hos både män och kvinnor är detta den dominerande dödsorsaken, och drygt 45 procent av svenskarna dör av dessa sjukdomar. Det finns i dag olika teorier om vad som ligger bakom åderförkalkning, varav de mest troliga är kolesterol och, enligt min bedömning, framför allt inflammationer i kärlen. Vilda djur får sällan åderförkalkning, medan djur i...
Ungefär häften av de läkemedel som används i dag härstammar från naturen, och det finns också förhoppningar om att hitta nya verksamma substanser där.
Barn som sköljer näsan med saltvatten blir friskare. Det framgår av en undersökning gjord av tjeckiska forskare.