Annons

fred

OPCW, Organisationen för förbud mot kemiska vapen, får Nobels fredspris år 2013 för sitt omfattande arbete för att förbjuda kemiska vapen. Flera svenska freds- och konfliktforskare har kommenterat priset och menar att det är ett ”intressant och gott val” och en ”värdig vinnare” som gjort en ”stor insats”. Flera menar att användningen av kemiska vapen i det syriska inbördeskriget kan ha påverkat valet av pristagare. När fredspristagaren ska utses kan Nobelkommittén välja mellan att vara reaktiva eller proaktiva, mellan att belöna tidigare insatser eller att ge aktuella fredsprocesser en skjuts...
”Unionen och dess föregångare har i över sextio år bidragit till fred och försoning, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa”, enligt den norska Nobelkommittén. Peter Wallensten, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, menar dock att organisationen inte har gjort något på senare år som motiverar priset. – Det är naturligtvis korrekt att det inte har varit några krig i Västeuropa sedan andra världskriget, och det europeiska samarbetet har bidragit till det. Det som har saknats är ett agerande utanför Europa.
– Det kan få stor betydelse för människor som har svårt att hantera siffror, säger Roi Cohen Kadosh, hjärnforskare vid Oxford university Storbritannien.