Annons

Kultur

Litteraturpriset lyfter fram migrantens erfarenhet.
Guld, silver och ädla stenar har hittats i bronsåldersgravar på Cypern av arkeologer vid Göteborgs universitet. Sannolikt har en eller flera ledande familjer, som blivit rika på långväga kopparexport, begravts där.
Den allra första Nobelprismedaljen som delades ut togs emot av Wilhelm Röntgen 1901. Han hade publicerat sin upptäckt av röntgenstrålningen i slutet av 1895, och den kom genast till användning. Bara omkring ett år efter upptäckten gjordes den första röntgenundersökningen i Sverige, vilket ledde till att läkarna kunde rädda livet på en man som blivit skjuten i huvudet. Här kan vi verkligen tala om nytta för mänskligheten. Boken Femtionio fantastiska Nobelpristagare berättar historierna omkring en rad Nobelprisbelönade naturvetenskapliga upptäckter genom tiderna. Jag får veta något om...
6 frågor till Gustav Källstrand, doktor i kulturhistoria, programredaktör vid Nobelprismuseet och känd från SVT:s Nobelsändning.
Det tar tid att läsa Metropolis . Inte för att boken är dåligt skriven eller ointressant, tvärtom! Den är så spräng-fylld av detaljer och berättelser att jag måste stanna på var och varannan sida för att googla fram bilder på pilgrimsfalkar i New York, Porto Alegres berömda trädgator eller Manets tavlor av barlivets Paris. Bokens nästan 500 sidor är en bred exposé av städernas, och framför allt deras invånares historia, från Uruk i Mesopotamien till kaotiskt snabbväxande Lagos i Nigeria. Varje kapitel zoomar in på en eller några städer som berättar något viktigt om just den tidsperioden, men...
Tio av de drygt 60 böcker från Kungliga biblioteket som stals av en anställd för ett tjugotal år sedan har förts tillbaka genom ett privat räddningsinitiativ. Därmed har totalt 17 böcker kommit hem igen.