Det är inte bara fågelhannar som uppvaktar honorna med sång, även mushannar sjunger kärleksserenader. Japanska forskare har undersökt mussångens betydelse för fortplantningen. Studien, som har publicerats i Plos One , visar att en mushona undviker att para sig med hannar vars sångmelodi liknar den som mushonans pappa sjöng under hennes uppväxt. Forskarnas slutsats är att detta minskar risken för inavel. Sångmelodierna är ett släktdrag, hannar som tillhör samma stam sjunger samma melodi. Forskarna lät parningsvilliga mushonor lyssna på antingen släktmelodin eller en obekant melodi. Det visade...
Har schimpanser, hundar, möss och andra djur ett sinne för rättvisa? Den amerikanske biologen Marc Bekoff besvarade frågan med ett eftertryckligt ja under en föreläsning i Sverige för några år sedan.
De två kinesiska nakenhundarna Zelda och Nemi, som inte alls är hårlösa, har fått tillåtelse att hoppa upp i soffan och sover nu tätt ihoprullade vid sin mattes sida. Hur ser deras drömmar ut?
Att dricka kaffe eller te har visat sig skydda mot olika slags sjukdomar, som demens och Parkinson. Men under fostertiden kan koffein tvärtom skada, visar ny forskning på möss.
Ett irländskt företag erbjuder ett gentest som ska avgöra om ett föl kommer att bli bra på att sprinta eller om det är bättre lämpat för längre distanser.
På vägen till att bli Homo sapiens – den vetande människan – blev vi också Homo docens – den undervisande människan. Men är det verkligen sant att det bara är människan som undervisar?
Patienter med narkolepsi – som utan kontroll plötsligt kan falla i sömn – saknar de nervceller i hjärnan som producerar ämnet orexin. Det är en så kallad neuropeptid som reglerar sömn och vakenhet.