Gravida bör undvika koffein

Koffein ger goda effekter hos vuxna, men världens mest använda uppiggande drog verkar hämma tillväxten hos foster.
Publicerad
**Två koppar kaffe.** Hos musungar som utsätts för kaffe störs tillväxten. När de föds är de lite mindre än möss som slipper kaffet. Tio dagar gamla embryon.
Bild: Scott A. Rivkees/Yale University

Att dricka kaffe eller te har visat sig skydda mot olika slags sjukdomar, som demens och Parkinson. Men under fostertiden kan koffein tvärtom skada, visar ny forskning på möss. Det räckte att musmodern en gång får i sig koffein som för oss motsvarar två koppar kaffe för att fostret ska bli mindre. Påverkan är särskilt stark under den tidiga graviditeten, motsvarande de första tre månaderna hos människor.

– Det behövs mer forskning om hur koffein påverkar en graviditet, säger Scott A. Rivkees, som presenterade sina nya musrön vid en Nobelkonferens om koffein som hölls vid Karolinska Institutet. Han fortsätter:

– Men redan nu finns underlag för att säga att det kan vara klokt för gravida att undvika kaffe, särskilt om kvinnan vet med sig att hon har minskad fertilitet, på grund av ålder eller för att hon haft upprepade missfall.

Redan för tio år sedan rapporterade den svenske epidemiologen Sven Cnattingius att kaffedrickande hos gravida kvinnor gav en något förhöjd risk för missfall, resultat som nu bekräftas i en brittisk studie med 2 600 gravida.

– Alla tycker det är självklart att sluta röka, men det är värre med kaffe – det är svårare avstå från något som alla gör, säger han.

I en studie från 2008 gick det också att se att kvinnor som nyttjat koffein under graviditeten får barn med lägre födelsevikt. Att födas liten ökar risken för fetma senare i livet, något som är farligt för hälsan. Liknande resultat syntes nu hos hanmöss, där de som utsatts för koffein i moderlivet som vuxna hade mer kroppsfett än andra hannar.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor