Smitväg in till hjärnan

Svensk upptäckt banar väg för nya mediciner mot sjukdomar i hjärnan.
Publicerad
**Portvakt**. Den gulfärgade cellen (en pericyt) reglerar blodhjärnbarriären som skyddar hjärnan mot farliga ämnen.
Bild: P.M. Motta, A. Maggioni, C. Caggiati/SPL

Blodet är fullt av ämnen som är giftiga för hjärnans nervceller. Därför finns blod-hjärnbarriären. Tyvärr stänger den också ute läkemedel som skulle kunna hjälpa mot alzheimer och många andra sjukdomar.

Nu har en forskargrupp ledd av Christer Betsholtz vid Karolinska institutet upptäckt att nyckeln till barriären finns i pericyterna, ett slags celler som omger blodkärl.

Experiment med möss visar att en ännu okänd kemisk signal från pericyterna håller barriären stängd. Forskarna satsar nu på att hitta ett sätt att störa signalen så att barriären öppnar sig tillräckligt länge för att släppa in läkemedel i form av antikroppar, tillväxtfaktorer, hormoner och andra stora molekyler som normalt är utelåsta från hjärnan. P

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor