Forskare vid Uppsala universitet har studerat kopplingen mellan risken för hjärt-kärlsjukdom och metaboliska sjukdomar i förhållande till mängden bukfett. När de undersökte data från 325 000 personer såg man att risken ökade snabbast för personer med ”små eller måttliga mängder” bukfett som gick upp i vikt. Och de såg en tydlig skillnad mellan kvinnor och män: för varje överskottskilo av så kallat visceralt bukfett, alltså fett som omgärdar organ och tarmar i buken, gav män en fördubblad risk för diabetes typ-2. För kvinnor däremot, var risken alltså hela sjufaldigt förhöjd. En förklaring kan...
Vikten i tonåren har ett tydligt samband med risken för hjärtsvikt redan i medelåldern. Det visar en studie av drygt 1,6 miljoner svenska män som mönstrat i Sverige under en period på nästan fyrtio år. Forskarna räknade ut männens BMI ( body mass index ) vid mönstringen, och jämförde det med risken för hjärtsvikt senare i livet. Enligt gängse definition motsvarar normalvikt ett BMI på mellan 18,5 och 25. – Vi såg att risken började stiga redan vid ett BMI på 20, vilket var förvånande, säger Annika Rosengren, professor i medicin vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Därefter gick risken för...
De tre senaste decennierna har andelen överviktiga och feta ökat från 31 till 47 procent bland den vuxna svenska befolkningen. Enligt en ny studie, som publicerats i Ekonomisk debatt , slår viktökningarna nu mot alla samhällsklasser, inte bara lågutbildade och låginkomsttagare som tidigare varit de mest drabbade. Forskaren Åsa Ljungvall, utredare vid Myndigheten för vårdanalys, anger stillasittande livsstil tillsammans med ökat småätande som en av förklaringarna. – Mat och dryck är alltmer tillgängligt, och i detta avseende är alla grupper i samhället lika exponerade, säger Åsa Ljungvall.
Fyraåringen håller för ögonen, hans jämnåriga kompis tuggar på sina flätor medan en ett år äldre pojke klappar den kritvita sötsaken framför honom på bordet som om det var hans lilla nalle.
Han beskriver forskning om både biologiska och kulturella mekanismer bakom övervikt - från hur hjärnans belöningssystem fungerar till hur olika människor ser på mat och måltider.
Men författaren är mycket tydlig med att de utvärderingar som medicinsk expertis gjort visar att detta är det enda sättet för gravt överviktiga att gå ner i vikt.