Lyssna på artikeln Om tio år kommer det inte bara att vara naturen som lockar turister hit till Kirunaområdet. Somliga kommer även att stå med sin kikare på en bergsknalle och titta på stora raketer som avfyras för att leverera miniatyrsatelliter till en omloppsbana uppe i rymden. Några av raketerna kommer kanske att vara av den återanvändningsbara sorten. Då finns ett extra spänningsmoment – att följa hur det första raketsteget kopplas loss och återvänder mot marken, för att till sist landa upprätt på en plattform. Sverige leder rymdrace Tester av Marslandare och liknande skulle också kunna...
Många har i dag svårt att navigera utan hjälp av gps ( global positioning system ). Det få kanske vet är att gps-systemet drivs av USA:s militär och kan strypas när som helst, av strategiska skäl. Det gäller även det andra stora systemet för satellitnavigering, ryska GLONASS ( global navigation satellite system ). Men nu finns ett civilt europeiskt alternativ. EU-kommissionen och den europeiska rymdorganisationen ESA sjösatte strax före jul Galileo. – Det är en otroligt viktig infrastruktur. Vi kan inte alltid lita på att vi har tillgång till gps, säger Robert Lundin på Rymdstyrelsen. Än så...
Jordens atmosfär är som en stor luftocean, och liksom i vattnet bildas det en mängd vågor där. Många väderfenomen må vara lokala men ofta skapar de större atmosfäriska vågor som ibland spänner över halva jordklotet. Vågorna kopplar ihop olika delar av atmosfären både på höjden och bredden. Hela jordens klimat påverkas av vågorna på upp till 100 kilometers höjd, i mesosfären, som är ett sällan utforskat område. En ny svensk forskningssatellit – Mats, Mesospheric airglow/aerosol tomography and spectroscopy – ska nu vända sina instrument mot dessa vågor genom att bland annat studera de så...
En stor mängd partiklar strömmar ständigt ut i rymden från jorden. Flödet är som störst vid nord- och sydpolen. På höjder över 100 kilometer upp och långt ut i rymden är luften elektriskt laddad.
Det händer mycket i den tomma rymden mellan stjärnorna. Trots att den är tommare än något tomrum vi kan skapa på jorden pågår där kemisk aktivitet för fullt.
Herschelteleskopet är ett gigantiskt öga, störst i rymden hittills. Det spanar ut i infrarött ljus och kan till exempel avslöja ofödda stjärnor inuti enorma moln av gas och stoft i rymden.
Också solen har sina fläckar, sägs det. Men inte nu längre – i år är vår stjärna helt fläckfri nio dagar av tio, något som inte hänt på nästan ett sekel.
Två satelliter – en amerikansk kommunikationssatellit och den avlagda ryska militär rymdfarkosten Kosmos – slog nyligen ihop med en hastighet uppskattad till 40 000 kilometer i timmen.
Utan syre inget vatten. Utan vatten inget liv. Vatten är både livets främsta byggsten och det lösningsmedel som möjliggjorde livets uppkomst på jorden.