I mitten av 1400-talet lanserade den tyske uppfinnaren Johannes Gutenberg boktryckarkonsten. Innan dess ägnade munkar runt om i Europa enorm möda åt att skriva av böcker för hand. De utsmyckade manuskript med bland annat bladguld och ultramarin, ett intensivt blått färgämne framställt ur mineralet lapis lazuli från gruvor i Afghanistan. Färgämnet var lika dyrt som guld. Men det var inte bara munkar som gjorde jobbet. Dyrbara dokument framställdes även av kvinnor. Forskare i Tyskland har hittat korn av ultramarin i tandsten från en kvinna som dog i medelåldern och begravdes vid ett kloster i...
Den fläckiga bengäddan, en nordamerikansk insjöfisk, är täckt av upp till en centimeter stora fjäll som liknar badrumskakel. Fjällen innehåller det mycket hårda ämnet ganoin. Nu har forskare vid Uppsala universitet upptäckt att gener som bygger upp ganoin i bengäddans hud motsvarar emalj-gener i människans mun. – Det tyder på att ganoin är en sorts emalj, säger Per Ahlberg, professor i evolutionär organismbiologi vid Uppsala universitet. Hans forskargrupp har också studerat mer än 415 miljoner år gamla fossila fiskar, bland annat en välbevarad Psarolepis romeri från Yunnan i södra Kina. Den...
Nära hälften av världens tigrar finns i dag i Indien. Men det är också där som de minskar allra snabbast. På bara åtta år har antalet tigrar i Indien halverats.
Femtioen halshuggna vikingar har hittats i samband med ett vägbygge nära badorten Weymouth i södra Storbritannien. Offren är tonåringar och unga män som ska ha levt mellan 910 och 1030.
Häromåret upptäcktes några tidigare okända skalbaggar av den minimala och oansenliga sorten, en knapp millimeter långa, som livnär sig på slemsvampar i döende ved.
I det svenska fornminnesregistret finns omkring 300 avrättningsplatser registrerade. Det verkliga antalet är troligen dubbelt så stort. Få spår av detta mörka kulturarv finns kvar i dagens landskap.
Lucy slog världen med häpnad år 1974. Hennes väl bevarade skelett visar att förmänniskor av arten Australopithecus afarensis gick upprätt redan för 3,2 miljoner år sedan.
Ämnet kalciumaluminat har visat sig oväntat bra för att reparera ryggkotor och även laga tänder med, visar en ny doktorsavhandling vid Uppsala universitet.
I en ny doktorsavhandling har två hundra 5 000 år gamla skelett analyserats. Tandhälsan var överlag god - det fanns inga spår av karies, och inte så mycket tandsten eller tandlossning.