Känslorna måste också ses

En bra dator behöver sinnen som kan se användarens känslor.

Ditt sinnestillstånd spelar stor roll för hur du kommunicerar. Det anser i alla fall den grupp forskare vid Massachusetts Institute of Technology, MIT, i USA, som forskar om datorer och känslor. De menar att om en dator ska kunna kommunicera riktigt bra med en människa måste den lära sig att känna igen i vilket sinnestillstånd användaren befinner sig.

– Datorkonstruktörerna har lämnat känslorna helt utanför ekvationen. Vi behöver en balans i datorarbetet, och känslor är en del av bilden, säger Rosalind Picard som leder gruppen för datorer med känslor vid MIT, till tidskriften Nature.

Hon och hennes kolleger har utvecklat ett program som – när det känner att användaren är upprörd – försöker ge litet extra stöd, uppmuntran eller förståelse. Försöken så här långt visar att användare faktiskt arbetar längre och är mer tillfredsställda när programmet som kan ge känslomässigt stöd är i gång.

De har också utvecklat ett datorprogram som försöker lindra användarens frustration genom att tolka hans eller hennes känslor. Forskarna undersöker flera sätt att låta datorn upptäcka om användaren är upprörd. Exempelvis genom analys av användarens ansikte, genom att utvärdera ljuden från användaren, känna hur hårt användaren klämmer på musen, mäta skinnets ledningsförmåga och ta pulsen.

Forskningen om artificiella sinnen Finansieras bl a av Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, NUTEK, Teknikvetenskapliga Forskningsrådet, TFR och ett stort antal företag.

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor