Han ska tämja det elslukande molnet

Datacenter världen över konsumerar mycket elektricitet – och konsumtionen väntas öka. Nu jobbar Umeåforskare med ett projekt för att minimera energiåtgången.

Text Oskar Alex
Publicerad
Man i skjorta står med korsade armar framför servrar

Paul Townend vid Umeå universitet ska kartlägga vad som händer inuti stora molndatacenter rent tekniskt – på sikt kan kunskapen minska tjänsternas energiförbrukning.

Bild: Victoria Skeidsvoll

Användning av molndata är ett vanligt inslag i mångas vardag, till exempel när vi söker efter information på nätet, använder sociala medier eller strömmar film och musik.

Det kan låta abstrakt att data finns ”i molnet” men egentligen är konceptet inte så knepigt, enligt Paul Townend, universitetslektor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet.

– Varje gång data lagras eller bearbetas någon annanstans än på ens personliga enhet, exempelvis telefonen, befinner sig data i molnet. Det kallas molnet för att vi inte vet var detta sker.

Tekniken är möjligt tack vare stora datacenter där många servrar samarbetar med varandra. Majoriteten är molnbaserade och år 2020 stod datacenter för drygt en procent av den globala elanvändningen, enligt det internationella energirådet IEA – och förbrukningen väntas öka i framtiden.

I ett nytt forskningsprojekt har Paul Townend och hans kollegor bjudits in av Ericsson för att studera vad som händer ”under motorhuven” i ett av deras datacenter. På lång sikt ska projektet bidra till att minimera datacenters elförbrukning globalt.

En bransch med många hemligheter

De största företagen i branschen tenderar att vara hemlighetsfulla med detaljerna om sina datacenter för att inte avslöja någonting för konkurrenterna. Därför är det nya projektet både unikt och spännande, säger Paul Townend.

– Vi kommer att kunna få fram information om bland annat servrarnas temperatur, hur mycket processorkraft de använder och hur ofta de behöver tillgång till hårddisken – i realtid.

Resultaten ska sammanställas i en databas och göras tillgänglig för andra forskare i Sverige. En sådan resurs saknas i dag, och den forskning som de stora it-företagen inte hemlighåller är svår att applicera i andra sammanhang. Också Ericsson kan dra nytta av resultaten.

Tanken är att databasen ska underlätta framtida utveckling av automatiska system som optimerar arbetsflödet och sparar elektricitet, bland annat med hjälp av AI, artificiell intelligens.

Överdimensionerade datacenter

Det ska även bli lättare att förutsäga när belastningen blir särskilt hög. I dag är många datacenter medvetet överdimensionerade vilket är ett skäl till att de konsumerar onödigt mycket elektricitet, säger Paul Townend.

– Generellt sett utnyttjas bara en liten del av kapaciteten åt gången. Det beror på att ett företags rykte förstörs om efterfrågan på kapacitet plötsligt skjuter i höjden och deras datacenter inte klarar av det.

Här kan du läsa mer om projektet WARA Common Information Bridge, som löper mellan september år 2021 till september år 2022.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Text Oskar Alex
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor