Bättre mobilantenner med svensk teknik

Roterande huvud efterliknar verkligheten bäst.
Publicerad

Mottagningen i en mobiltelefon är oftast som bäst när vi rör oss. Särskilt i stadsmiljö studsar radiovågorna på ett komplicerat sätt mellan byggnader och fordon på sin väg mellan basstationen och mobiltelefonens antenn. Det blir färre avbrott om vågorna hela tiden får hitta nya vägar. Tidigare har man dock använt s k ekofria rum när man mätt på antenner. Det betyder att man har mätt på dem i en experimentmiljö som inte alls liknar verkligheten.

I Antenngruppen på Chalmers tekniska högskola i Göteborg har man därför utvecklat ett nytt och mer verklighetsnära provrum. I dess kammare kan man placera ett fantomhuvud med en vätska vars elektriska egenskaper motsvarar hjärnans. Huvudet sitter på en roterande bottenplatta och i rummet finns vertikala, rörliga plattor som rör om bland radiovågorna.En antenn som testas i rummet får direkt ett värde som talar om hur effektiv den är. Värdet berättar hur väl antennen är anpassad till mobiltelefonens mottagare och sändare, och hur stora förlusterna är i telefonen, antennen och huvudet.

I dag går 40 till 50 procent av strålningen från antennen in i huvudet. Om en del av detta kunde tas till vara skulle det både öka batteriernas livslängd och ge bättre täckning där det är dålig mottagning.

Provrummet är litet, bara en kubikmeter, billigt och unikt. Det gör att forskarna i Antenngruppen nu avser att försöka tjäna pengar på sin skapelse. De har startat ett företag och tänker sälja provrum till antennkonstruktörer över hela världen.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor