Sjuka hus sämre efter renovering

Rätt golv viktigt när fuktproblem i nybyggda hus ska åtgärdas.
Publicerad

En vanlig orsak till s k sjuka hus är att betongen i golvet inte har torkat ordentligt innan lim och mattor läggs på. Limmet bryts ner och förorenar inomhusluften. Troligen är det dessa föroreningar som orsakar trötthet och huvudvärk, typiska symtom för boende i sjuka hus.

Vid renovering av sjuka hus brukar man avlägsna lim och mattor, torka ur betongen och sedan lägga på nytt golv. Nu visar det sig dock att problemet kan kvarstå och till och med bli värre efter en sådan åtgärd.

– De försök som vi gjort visar att deponerade nedbrytningsprodukter från limmet trängt ner så långt som 10-15 centimeter i betongen, säger Anders Sjöberg vid Chalmers tekniska högskola, som utfört undersökningarna.

– Om bara mattan och limmet avlägsnas och ersätts, finns föroreningarna kvar och kan orsaka ohälsa hos de känsligaste individerna i byggnaden. Om mattan ersätts med klinker – eller textilgolv, som är mer genomsläppliga än mattan, kan problemet till och med bli värre än innan, säger Anders Sjöberg.

Den som renoverar kan vara lockad att byta ut en tätare matta, som linoleum eller plast, mot klinker eller nålfilt eftersom dessa släpper igenom fukt och därigenom minskar mögelproblemen. Men för hus under rehabilitering är det alltså ingen bra lösning.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor