Här byggs Sveriges högsta trähus

Publicerad
Hösten 2021 ska Sara Kulturhus vara klart. Med sina 80 meter och 20 våningar blir det Sveriges högsta byggnad av trä.
Bild: Martinsons / Jonas Westling

Hösten 2021 slår Sara Kulturhus upp portarna i Skellefteå. Med sina 80 meter och 20 våningar blir det Sveriges högsta byggnad av trä. Intresset för träbyggnad ökar både i Sverige och stora delar av övriga världen.

– Klimatfrågan är en viktig drivkraft. Trä minskar byggets klimatavtryck jämfört med stål och betong, särskilt om trävirket hämtas lokalt, säger Marie Johansson, forskare inom träbyggnad på forskningsinstitutet RISE i Växjö och professor i byggteknik vid Linnéuniversitetet.

Byggnader av trä är inte mer brandfarliga än andra.
Bild: Martinsons / Jonas Westling

Låg vikt gör trä lätt att bygga med

Hon tror att det kommer att bli allt vanligare att bygga både bostäder och andra byggnader i trä. En fördel är att materialet är lätt. I Hagastaden i Stockholm byggs till exempel fyra bostadshus med 10–13 våningar ovanpå tunneln för E4:an, något som är möjligt tack vare den lägre vikten. En annan fördel är att trä lämpar sig väl för att prefabriceras på fabrik och kan transporteras till bygget som färdiga moduler.

Men det finns också utmaningar. Höga trähus, över 14–15 våningar, kan svaja om de inte stabiliseras på rätt sätt.

– Det är ett problem i alla höga hus, men trä är fortfarande relativt oprövat, så vi vet inte om våra beräkningsmodeller stämmer, säger Marie Johansson.

Även akustiken kräver särskilda lösningar för att framför allt stegljud inte ska sprida sig. Brandfrågan är också viktig.

– Den kommer alltid upp, men träbyggnader är inte mer brandfarliga än andra. Kraven är oberoende av byggmaterial, säger Marie Johansson.

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor