Lukta gott utan järn

Illaluktande bakterier i armhålan trivs sämre utan järn.
Publicerad

Svett luktar inte i sig, utan den karakteristiska doften uppstår när bakterier på huden äter svetten och sedan utsöndrar restprodukter. Nu har mikrobiologer vid Unilever Research & Development Laboratory i Storbritannien upptäckt att bakterierna behöver metallen järn för att växa och frodas.

I ett test provade 50 försökspersoner en kombination av två järnbindande ämnen som applicerades i ena armhålan. Då minskade mängden bakterier med 90 procent, och detta avspeglades också i mindre svettlukt. Resultaten presenterades nyligen vid ett möte i Salt Lake City arrangerat av The American Society for Microbiology.

Många av dagens deodoranter innehåller etanol som dödar bakterierna, men när alkoholen dunstar kommer bakterierna snabbt tillbaka igen.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor