På väg mot malariasäkra myggor

Gentekniskt modifierade stickmyggor smittar mindre.
Publicerad

Malaria dödar uppemot 3 miljoner människor varje år. Smittan överförs av stickmyggor. Nu har forskare vid Case Western Reserve University i USA genmodifierat en myggart som är vanlig i Indien. Finessen med den nya myggan, som beskrivs i tidskriften Nature, är att den är 80 procent sämre på att överföra malariasmitta.

Än så länge har försök bara gjorts på möss, men på sikt kan det bli aktuellt att försöka ersätta de naturligt förekommande myggbestånden med genmodifierade, smittfria myggor. Många hinder återstår dock. En fråga är om de nya myggorna kan föra med sig några okända ekologiska faror, en annan om de kan råka bli bättre på att överföra andra sjukdomar.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor