Östrogen skyddar inte hjärtat

Stor amerikansk studie visar att östrogentillskott inte skyddar friska kvinnor i menopausen mot hjärt-kärlsjukdom.

Publicerad

Tidigare har läkare hoppats att långtidsbehandling med det kvinnliga könshormonet östrogen skulle kunna utgöra ett skydd mot uppkomst av hjärt-kärlsjukdomar. Nu har en pågående amerikansk studie med 16 600 kvinnor kommit med delresultat som motsäger detta.

Undersökningen görs av National Institutes of Health, och här har 8 500 kvinnor mellan 50 och 79 år behandlats med östrogen och progesteron, medan resten fick sockerpiller. Efter fem års uppföljning hade den behandlade gruppen drabbats av något fler hjärtinfarkter, räknat per 10 000 personår. De fick också något fler slaganfall och det förekom fler fall av bröstcancer än i den obehandlade gruppen. Kvinnorna i gruppen som fick overksamma piller hade i stället fler tumörer i tjocktarmen och fler höftfrakturer. Studien presenterades i det amerikanska läkarsällskapets tidskrift JAMA.

De nya resultaten stöder de rekommendationer som Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, nyligen presenterade i rapporten Behandling med östrogen.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor