Vätgas med miljövänlig metod

Intresset för vätgas som bränsle ökar.
Publicerad

I framtiden hägrar vätgassamhället, men många problem återstår. Ett betydande framsteg har nu gjorts. James Dumesic och hans medarbetare vid University of Wisconsin, USA, har studerat olika katalytiska metoder att framställa vätgas ur biologiskt material. I en artikel i tidskriften Science berättar de att de har använt mycket billigare metaller än platina, som annars brukar nyttjas som katalysator i dessa sammanhang. Platina är en både dyr och ändlig resurs. Dessutom belastas miljön när man utvinner metallen.

Forskarna har fått mycket goda resultat med en katalysator som huvudsakligen består av nickel med inblandning av aluminium och tenn. Som råmaterial för vätgasen har de använt alkoholer, som i sin tur kan framställas ur exempelvis olika biologiska restprodukter.

– Vår process lämpar sig väl för att tillverka vätgas ur glycerol, en restprodukt som bildas vid tillverkning av biodiesel, säger James Dumesic.

Det finns goda möjligheter att metoden ska kunna tillämpas för att tillverka bränsle under drift, exempelvis för bilar.

Metoden kan på samma sätt användas för att förse stationära bränslecellsanläggningar med vätgas. Man slipper då lagra gasen, vilket gör systemet både säkrare och billigare.

Chemical & Engineering News

vol 81, nr 33, s 15s, 2003

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor