Snus ger stelare kärl

En enda prilla påverkar kärlen, visar svensk studie.
Publicerad

Snusets farlighet har länge diskuterats. Nu visar hjärtspecialisten Stefan Agewall vid Karolinska universitetssjukhuset att blodkärlens förmåga att vidga sig minskar när snusare lägger in en prilla.

I studien undersökte han och doktoranden Morteza Rohani 20 personer som varit snusare i många år, varav två kvinnor. Medelåldern var 33 år. Läkarna mätte med hjälp av ultraljud hur bra ett överarmskärl vidgar sig som svar på ökat blodflöde.

Kärlets rörlighet mättes efter 12 snusfria timmar och sedan 20 och 35 minuter efter att de tagit en portionssnus. Kärlets förmåga att vidga sig minskade då med en tredjedel, från 3,4 procent till 2,3 procent. Dessutom ökade både pulsen och blodtrycket.

– En vanlig fråga från mina patienter på hjärtintensiven är om de kan fortsätta snusa. Många har exempelvis blivit rekommenderade att snusa medan de försöker sluta röka. Men vår studie tyder på att även snus är farligt för blodkärlen, säger Stefan Agewall, som nu planerar att även undersöka hur snus påverkar icke-snusares kärl.

Studien presenterades vid Läkarstämman nyligen och publiceras i Journal of Internal Medicine.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor