Hopp för spruträdda

Hål i huden utan stick.
Publicerad

Den 150-årsjubilerande injektionsnålen har fått konkurrens. Nu kan huden i stället bombarderas med en luftstråle som innehåller kristaller av aluminiumoxid. Partiklarna avlägsnar hudens övre lager, och på 20 sekunder skapas små hål som är bara en fjärdedels millimeter i diameter. Frivilliga rapporterar att det känns som en luftstråle mot huden.

I försöken baddades huden sedan med lokalbedövningsmedel som trängde genom de små hålen och bedövade huden på två minuter. Här visade det sig vara bäst med grunda hål, där blodet inte trängde fram. I huden på insidan av handleden räcker det med hål som är 0,025 millimeter djupa.

Ju längre tid man applicerar luftstrålen, desto djupare blir hålen. När de är en femtedels millimeter djupa, tränger blod fram. Tekniken kan därför vara intressant även för diabetiker som dagligen måste ta blodprov för att mäta blodsockerhalten, skriver forskarna som arbetar vid Harvard University och Massachusetts Institute of Technology i USA.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor