En katt kissar lika länge som en elefant

IgNobel-prisen för omöjlig forskning som får folk att skratta först och tänka sedan utdelades i år till tio upptäckter på temat liv. 

Publicerad

Bild: Wikimedia

IgNobel i fysik gick i år till forskare som studerat en livsviktig funktion – urineringen. Resultatet: alla däggdjur i världen större än en råtta – elefanten, kossan, hunden, människan och katten kissar lika länge – 21 sekunder (± 13 sekunder). Trots att elefantens urinblåsa kan rymma 18 liter vätska, töms den lika fort som kattens. Att det tar ungefär samma tid beror på att förhållandet mellan längden och diametern på urinröret är ungefär densamma för alla de större däggdjuren. Tiden avgörs av tyngdkraften, och det var en beräkning av hur tyngdkraften påverkar kisstiden som David Hu, professor vid Georgia Institute of Technology, gav sina studenter i uppgift i ämnet hydrodynamik. Men istället för att räkna gick studenterna till djurparken i Atlanta och filmade djur som kissade.

Resultaten kan bidra till att förstå sjukdomar i urinvägarna liksom att inspirera till konstruktion av hydrodynamiska system, påpekar forskargruppen i sin artikel i den amerikanska tidskriften PNAS från 2014. Nu fick de ta emot IgNobelpriset vid en ceremoni vid Harvard, USA. De får även dela prissumman på 10 000 000 000 000 dollar. Zimbabwe-dollar, vill säga. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor