Säkrare pass

Med ny teknik går det att identifiera passinnehavaren utifrån unika kroppsegenskaper.
Publicerad

Rikspolisstyrelsen utreder just nu de regler som ska gälla för pass. Klart är att passen ska innehålla så kallad biometrisk information.

– Det innebär att man kontrollerar en persons identitet utifrån unika kroppsliga egenskaper som fingeravtryck, mönstret i ögats iris och personens ansiktsform, säger Lars Karlsand vid Rikspolisstyrelsen.

Inom EU har man nu valt att använda ansiktsform som biometrisk information. Det beror inte på att ansiktsformen är säkrare än andra identifieringsmetoder, utan för att det sammantaget visat sig vara den smidigaste att använda.

– Man måste räkna in en rad olika faktorer, som kostnad för utrustning, säkerhetsnivå och acceptans.

Den sistnämnda faktorn är inte oviktig. Enligt Lars Karlsand uppfattar man metoderna på olika sätt i olika kulturer.

– I många länder anser man att det bara är banditer som behöver lämna fingeravtryck. Andra upplever avläsning av ögats iris som otäck, säger Lars Karlsand.

Enligt EU:s beslut kan medlemsländerna även lägga in uppgifter om fingeravtryck i passen. Detta är dock frivilligt och åligger varje land att bestämma. I Sverige utreder Rikspolisstyrelsen frågan.

I bland annat Nederländerna finns redan pass med bild av ögats iris. Läs mer om detta i nyhetsnotisen Iriskontroll ersätter pass i F&F 1/02. USA har meddelat att de utlänningar som vill resa viseringsfritt till USA efter den 26 oktober 2004 måste ha biometrisk information i sina pass.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor