Trojanska hästar hotar trådlös elektronik

Mobiltelefoner med Internetuppkoppling och små handdatorer drabbas av skadliga datorprogram.
Publicerad

Allt fler använder mobiltelefoner och handdatorer som kan kommunicera via internet. Men dessa är ofta mer oskyddade än traditionella datorer, eftersom de saknar försvar mot datorvirus och annan skadlig programkod.

Nu varnas mobiltelefonkunder för att ladda ner okända spel till telefonen. Orsaken är att man upptäckt en så kallad trojansk häst som kan drabba telefoner som är baserade på operativsystemet Symbian. En trojansk häst är ett program som omärkligt installeras och som kan utföra oönskade kommandon. Här ligger den inbäddad i en manipulerad variant av spelet Mosquitos. Vad programmet gör är att det skickar textmeddelanden till ett telefonnummer som debiterar drygt tjugo kronor gången.

Nyligen har man också upptäckt en trojansk häst som slår mot handdatorer. Programmet, kallat Brador, finns till salu på internet och har möjlighet att ta full kontroll över handhållna datorer med Microsofts operativsystem Pocket PC. När användaren ansluter en infekterad handdator till en dator med internetförbindelse, eller kopplar upp handdatorn trådlöst till nätet, sänder programmet ut ett meddelande till den som gömt det. Därefter är det fritt fram att stjäla eller radera program och filer.

Brador är långt ifrån det första skadliga programmet för handdatorer, men det utgör ett tydligt avsteg från tidigare försök, enligt det ryska säkerhetsföretag som först upptäckte programmet.

– Till skillnad från tidigare skadeprogram, som bara visar på möjligheterna, är Brador en fullskalig trojansk häst med fungerande instruktioner för att ställa till skada, säger Eugene Kaspersky, chef för forskningsavdelningen vid Kaspersky Labs.

Per Hellqvist är expert på mobil och trådlös säkerhet vid säkerhetsföretaget Symantec och även han är oroad:

– Än finns en liten tidsfrist för angreppen mot mobiltelefoner och handdatorer eftersom dessa inte har någon gemensam plattform, som Windows inom datorvärlden. Men dessa första skadeprogram visar att virustillverkarna är intresserade av att angripa ny trådlös elektronik.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor