Ny människoart hittad

För bara 18 000 år sedan levde kortvuxna förmänniskor i Indonesien.
Publicerad

På ön Flores i Indonesien har australiska och indonesiska forskare hittat en helt ny art av människa. Förmänniskan är bara en meter lång, och dess huvud är litet som en grapefrukt. Fyndplatsen ger arten namnet Homo floresiensis, och den nya medlemmen i människornas släktträd presenteras i tidskriften Nature.

Dateringen av fynden visar att förmänniskorna levde så sent som för 18 000 år sedan. Det innebär att de levde samtidigt med moderna Homo sapiens, som uppstod för ungefär 160 000 år sedan.

Sammanlagt har forskarna sedan 2003 hittat lämningar från mellan fem och sju förmänniskor, så det handlar inte om en enstaka avvikande individ. Skeletten är inte fossilerade utan har en konsistens som liknar filterpapper, vilket beror på deras ålder och på de fuktiga omgivningarna.

Att förmänniskorna var så små berodde på att de levde isolerade på en ö där resurserna var begränsade. Även om sådan dvärgväxt förekommer bland djur, har fenomenet aldrig tidigare setts hos en människoart.

– Det är ett fint exempel på att vi är en del av djurriket. Kultur och intelligens skyddar oss inte från yttre miljöpåverkan lika mycket som man har trott, säger Peter Brown, paleoantropolog vid University of New England i Australien.

På Flores levde förmänniskorna i grottor och samarbetade i jakten på bland annat dvärgelefanter. Att de över huvud taget befann sig på ön tyder på att de måste tagit sig dit med båt, något som vittnar om intelligens.

– Om de sofistikerade stenverktyg vi funnit verkligen är tillverkade av Homo floresiensis kan vi behöva omvärdera vad hjärnans storlek betyder för intelligensen, säger Peter Brown.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor