Minilabb mäter blodtjocklek

På 90 sekunder får läkaren veta om patienten fått rätt dos.
Publicerad

I Sverige behandlas 90 000 patienter med blodförtunnande medicin. Genom att mäta deras blodvärden varannan vecka kontrollerar man att doseringen är riktig. I dag genomförs analysen av blodproverna vid stora laboratorier.

Biokemisten Mats Rånby har nu utvecklat ett instrument som mäter hur lätt blodet levrar sig. Den batteridrivna mätaren innehåller en enchipsdator, en lysdiod och några sensorer. Blodprovet belyses med lysdioden, och fotosensorn mäter det infraröda ljus som passerat blodet. Temperaturmätaren gör att datorn kan beräkna analysresultatet, som bara tar 90 sekunder att få fram.

Mats Rånbys instrument, kallat Simple Simon, är stort som en handflata. Nästa generations instrument kommer att vara betydligt mindre, billigare och även lämpade för hemsjukvård. På flera håll i landet utvecklar nu forskare små elektroniska kretsar för blodprov. Vid Uppsala universitet pågår ett forskningsprojekt om ett biochips som kan spåra infektioner och hjärtsjukdomar. Ett forskarlag på Kungliga Tekniska högskolan utvecklar ett biochips som ska kunna ta dopingprover. Det kommer dock att dröja minst ett par år innan dessa mikrolabb finns i verkligheten.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor