Fysikgigant ur tiden

Hans Bethe har avlidit i USA, 98 år gammal.
Publicerad

Hans Bethe flydde från nazisternas Tyskland på 1930-talet för att under andra världskriget leda Los Alamos teoretiker i deras ytterst hemliga arbete för atombombens födelse. Men efter kriget engagerade han sig i vapenkontroll. Han motsatte sig byggandet av vätebomben, fick USA att upphöra med atombombssprängningar i atmosfären och kritiserade president Reagans ”Stjärnornas krig”-program. Tidskriften Time kallade honom Tysklands bästa gåva till USA.

Hans Bethe vann internationell berömmelse när han 1938 kunde visa att det är kärnreaktioner som får solen och andra stjärnor att sprida ljus och värme. För detta fick han Nobelpriset 1967.

Ännu 90 år gammal publicerade Hans Bethe nya rön, och han fortsatte att undervisa och handleda studenter. De minns honom för hans ödmjukhet, leriga skor och att hans hår ständigt stod på ända. De minns också att han kunde räkna snabbare i huvudet än vad de hann med på sina miniräknare.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor