Kol-14 i tänder avslöjar dödas ålder

Tänder bevaras länge efter döden, och nu har svenska forskare utvecklat en metod där de använder halterna av kol-14 i tandemalj för att beräkna hur gamla människor var när de dog.
Publicerad

Metoden utnyttjar att halterna av kol-14 i atmosfären drastiskt ökade under kalla kriget, när stormakterna provsprängde kärnvapen ovan jord.

Radioaktivt kol byggdes då in i cellernas arvsmassa. Vid tolv års ålder bildas tandemaljen i visdomständerna, och metoden kan därför bara användas på personer födda efter 1943 (tolv år innan sprängningarna inleddes år 1955).

Jonas Frisén och hans medarbetare vid Karolinska institutet rapporterar i tidskriften Nature att de med hjälp av så kallad masspektrometri har analyserat kol-14-innehållet i tandemalj från 22 avlidna. De kunde med drygt 18 månaders felmarginal bestämma när personerna var födda.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor