Bakterier skvallrar?

Ett nytt vapen i konkurrensen mikrober emellan verkar ha upptäckts.
Publicerad

Vissa arter av bakterier konkurrerar med varandra om att infektera människors luftvägar och orsaka öroninfektioner, bronkit och lunginflammation. Det gäller exempelvis Haemophilus influenzae och Streptococcus pneumoniae. Om de odlas tillsammans i provrör vinner S. pneumoniae. Den oskadliggör sin konkurrent med väteperoxid.

Vad händer då om man sprutar båda bakterierna samtidigt i nosen på laboratoriemöss? undrade professor Elena Lysenko vid University of Pennsylvania School of Medicine, USA. Det överraskande svaret, som rapporteras i Science News, är att försöksdjuren blir sjuka enbart av H. influenzae.

Det finns två möjliga förklaringar. Den ena är att själva kombinationen av de båda bakteriearterna sätter i gång en immunreaktion som ingen av dem utlöser var för sig. Den andra är att H. influenzae signalerar till mössens immunsystem att djuren har smittats av konkurrenten S. pneumoniae och att detta skvallrande leder till att enbart den sistnämnda bakterien avväpnas.

Resultaten stämmer med tidigare forskning som visat att vaccination mot en mikrob ofta lämnar ökat utrymme för infektion av en annan.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor