Philadelphia visar vägen med trådlöst bredband

Nya satsningar på trådlöst bredband i hela städer luckrar upp skillnaden mellan mobiltelefoner och datorer.
Publicerad

Behöver du surfa på nätet under stadsvandringen i Philadelphia? Har du en nyare bärbar dator ska det inte vara något problem. Redan nu finns här gratis internet i flera parker, och upphandling av ett heltäckande stadsnät med trådlöst bredband pågår. Nätet ska vara fullt utbyggt och täcka 350 kvadratkilometer om två år. Det är ett av de största stadstäckande nät som just nu håller på att bli verklighet, men knappast det enda. Ett dussintal mindre städer i USA har redan fullt fungerande nät. Vid sidan av Philadelphia har också städer som San Francisco och Portland påbörjat upphandling.

I Philadelphia drivs frågan med stor energi av borgmästaren John Street. Han ser de trådlösa näten som ett sätt att överbrygga den så kallade digitala klyftan. Priset för uppkoppling mot det trådlösa bredbandet ska i Philadelphia vara subventionerat för invånare med lägre inkomster.

Ytterligare ett skäl är att minska den kommunala förvaltningens data- och telekostnader. Förhoppningen är att kommunala fältarbetare, inklusive polis och brandkår, ska kunna utnyttja nätet. Ett annat skäl är troligtvis den positiva publicitet som ett projekt av den här typen ger.

Inte bara USA

Även om trenden är starkast i USA, växer stadsnät fram runt om i världen. I till exempel Taipei i Taiwan pågår utbyggnaden för fullt. Och i Lahti, Vasa och sex andra finländska städer finns redan i dag ett sammanhängde nät som täcker 400 kvadratkilometer.

Tekniken – kallad bland annat wlan, wi fi eller airport – bygger på en standard som kallas 802.11. Den utvecklades från början för kontor. När apparaterna blev tillräckligt billiga ökade försäljningen till hemmen. Därefter kom så kallade hot spots: hotell, flygplatser och kaféer som erbjöd trådlös internetuppkoppling. Och nu sprider sig alltså näten över hela städer.

I dag har de flesta bärbara datorer wlan installerat. Dessutom har det börjat uppträda blandformer. Sony Ericsson kommer snart med en telefon som har både 3G och wlan. Är det framtidens telefon?

– Ja, åtminstone i den meningen att den är det första storskaliga exemplet på en multistandardterminal som går utanför 3G-familjen, säger Jens Zander, professor i radiosystemteknik vid Kungliga Tekniska högskolan.

Hur intressant telefonen verkligen är, visar sig dock enligt Jens Zander om Sony Ericsson verkligen kommer att tillåta röstsamtal via wlan.

– Det kan ju undergräva en stor del av intäkterna för mobiloperatörerna om folk börja ringa sina utgående samtal den vägen.

Sony Ericssons kunder är i första hand operatörer, och dessa tjänar inga pengar på trafiken som går över ett wlan. Priset på den trafiken är inte beroende av hur mycket data du skickar. Om du däremot pratar eller skickar data via din telefon uppkopplad mot ett 3G-nät får du betala för varje byte som skickas. Kommunikationen går normalt också långsammare över 3G.

Efter wlan

Fördelarna med mobiltelefonnäten är att de täcker större områden, inte bara storstäderna, och att du garanteras en viss kvalitet på kommunikationen. Den som är uppkopplad via wlan riskerar att tappa kontakten vid förflyttning, eftersom den inte kan hantera byte av basstation. Ett mobilnät sköter detta automatiskt och utan avbrott.

Eter wlan kommer dock en ny standard, kallad wimax, och den lär även klara datorer som rör sig. Trots att wimax inte är färdig som standard har de första produkterna börjat säljas. Ett tecken på att detta är en teknik att räkna med är att chipstillverkaren Intel satt som mål att det ska sitta wimax-chips i stället för wlan-chips i bärbara datorer från år 2007.

Ingen segrare

Frågan är dock inte vilket av dessa system som kommer att segra. De är bara två av många nya tekniker som troligen kommer att existera samtidigt och parallellt.

– Glöm 4G i bemärkelsen det framtida mobilkommunikationssystemet som ska lösa alla problem helt på egen hand – den visionen skulle jag säga är dödförklarad.

Jens Zander menar att vi inte har råd att ännu en gång byta ut all infrastruktur mot ny. Det finns dessutom ingen teknisk lösning som är bäst och billigast för alla tillämpningar. Nu talar man om ambient networks, det vill säga mängder av olika tekniker för uppkoppling i samverkan och multistandardterminaler. Förhoppningsvis innebär det billigare datatrafik och telefoni.

Enligt tidningen Ny Teknik tror beslutsfattare i Stockholms län att de ska kunna spara en miljard kronor om året genom att använda wimax, efterföljaren till wlan. Trådlöst bredband prövas också i flera kommuner runt om i Sverige där det är för för dyrt att bygga ut trådbundet bredband.

Det är alltså många som befinner sig i de trådlösa stadsnätens frontlinje. Men mest uppmärksamhet får Philadelphia, för det är där borgmästaren gör en stor sak av att klippa av kabeln.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor