Vuxenskolan ger kurser i Feng shui och astrologi

Ska ett statsunderstött studieförbund bedriva studiecirklar med direkt ovetenskapligt innehåll?
Publicerad

Feng shui är en kinesisk spådomsmetod som används för att förutsäga gynnsamma datum för viktiga händelser och bestämma hur hus ska placeras och möbleras. Metoden går ut på ”balansera” och styra påstådda krafter i naturen. Läsåret 2005/06 erbjuder Studieförbundet Vuxenskolan inte mindre än ett tjugotal studiecirklar i feng shui.

Forskning & Framsteg har frågat Studieförbundet Vuxenskolan (SV) om hur dess policy ser ut vad gäller studiecirklar i ämnen som de flesta forskare anser stå i strid med den vetenskapliga världsbilden.

Informationschef Per Gustafsson svarar att någon sådan policy inte finns, ”men självklart präglas SV:s verksamhetserbjudanden av stor respekt för vetenskap”.

Han fortsätter: ”SV begränsar dock inte vårt utbud av aktiviteter till enbart ämnen som är exakt vetenskapligt bevisat. …SV avvisar därmed också en auktoritär bildningssyn där s.k. lärda avgör sakligheten, medan deltagarna reduceras till passiva mottagare. [Deltagarna ska] alla likvärdigt … medverka i lärandeprocessen.”

En sådan, så kallad relativistisk, kunskapssyn är rimligen nödvändig för ett studieförbund som hösten 2005 erbjöd nio studiecirklar eller andra arrangemang i zonterapi, sju om slagrutor (varav fyra om jordstrålning och så kallade currylinjer), tre om olika slags helande, två i astrologi, två i tarot (spådomar via kortlek) och två i reiki (healing medelst ”energiterapi”).

Bör ett statsunderstött och ansett studieförbund verkligen ägna sig åt sådan verksamhet?

– Nej, vi borde hålla en klar linje emot pseudovetenskap. Men besluten om vilka studiecirklar som ska erbjudas fattas lokalt, säger skolforskaren Hans Albin Larsson, professor i historia vid Högskolan i Kristianstad och den enda av femton ledamöter i Vuxenskolans förbundsstyrelse som arbetar på högskola eller universitet.

Vuxenskolan omsätter 680 miljoner kronor årligen, varav 360 miljoner kronor utgör bidrag från stat, landsting och kommuner.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor