Årets förvillare är Svenska Dagbladet

Inte första klavertrampet av denna ansedda dagstidning.
Publicerad

Idagredaktionen på Svenska Dagbladet har av Föreningen Vetenskap och Folkbildning utsetts till Årets förvillare 2006. Redaktionen får utmärkelsen för sin grovt vilseledande artikelserie om så kallad energimedicin i augusti 2006.

I motiveringen står bland annat: ”I artikel efter artikel framfördes felaktiga uppgifter om ett antal ovetenskapliga behandlingsmetoder. Energimedicin (näraliggande benämningar: frekvensmedicin, resonansmedicin, kvantmedicin) är samlingsnamn på ett antal löst relaterade behandlingsmetoder som saknar varje form av vetenskapligt stöd och i sin helhet bör betraktas som bluff.

Det borde ha varit lätt för Idagredaktionen att kontrollera några av alla de uppgifter som förekom i artiklarna och snabbt reagera. Det är inte första gången som Idagsidan publicerar grova felaktigheter i vetenskapligt avgörbara frågor.”

Vetenskap och Folkbildning är en ideell förening med uppgift att främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor