Hur stora är chanserna att vi finner liv därute?

Om vi skulle få kontakt med intelligent utomjordiskt liv, hur skulle vi då reagera?
Publicerad

Det funderar Paul Davies på. Han är professor i naturfilosofi vid Australian Center for Astrobiology i Sydney och leder en arbetsgrupp som ska arbeta fram riktlinjer för hur vi ska besvara ett eventuellt meddelande från en utomjordisk civilisation.

1. Vilka frågor överväger ni?

Först och främst måste signalen bekräftas och tolkas. Sedan är frågan hur vi ska svara, och vem som i så fall ska bestämma innehållet. En annan fråga är hur allmänheten ska informeras på bästa sätt.

2. Hur skulle mänskligheten reagera?

Om vi får ett tecken på att vi inte är ensamma, men inte något specifikt meddelande, kan det jämföras med Copernicus upptäckt att jorden inte är universums centrum. Upptäckten skulle visserligen förändra hur vi ser på världen, men till vardags skulle det nog inte att göra så stor skillnad.

Om vi i stället skulle ta emot ett meddelande med innehåll som vi kan tolka, så skulle allt ställas på ända. Det kanske innehåller teknisk information, och vi finner oss då själva i en situation som vi – ett inte alltför klokt samhälle – inte är mogna för.

3. Hur stora är chanserna att vi finner liv därute?

Extremt små. I nuläget har vi inte några som helst tecken på att det finns liv bortom jorden, än mindre intelligent liv. Likväl är det värt att leta.

Men radiosignaler från oss har läckt ut i rymden bara under de senaste hundra åren, så informationen om att vi finns har troligen inte hunnit nå ett eventuellt utomjordiskt samhälle ännu. Om intelligent utomjordiskt liv har utvecklats någonstans, är det troligen betydligt längre bort än 100 ljusår. Därför är vi nog för tidigt ute med att söka efter ett svar riktat direkt till oss. Chansen att vi råkar snubbla över ett meddelande som inte är adresserat till oss är kanske en aning högre, men det är fortfarande mycket osannolikt.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor