Barrskog sprider partiklar

Bilar och fabriker är inte ensamma om att släppa ut partiklar i luften. Även barrskogar sprider stora mängder.
Publicerad

Partiklar i atmosfären reflekterar bort solljus och bygger upp molntäcket så att temperaturen faller. Det betyder att människans utsläpp av sot och andra partiklar påverkar jordens klimat.

– Men en hel del partiklar uppstår naturligt, säger Hans-Christen Hansson, professor i tillämpad miljövetenskap vid Stockholms universitet.

Tillsammans med kolleger i Sverige och Finland har han upptäckt att luften i finländska barrskogar under sommarhalvåret innehåller mellan 1 000 och 2 000 partiklar per kubikcentimeter. Sannolikt bildas partiklarna av terpener, organiska molekyler som bland annat ger upphov till doften av tallbarr.

Forskarna hoppas att deras resultat, som publiceras i tidskriften Science, ska leda till att de matematiska modellerna som beskriver framtidens klimat blir bättre. För den som gillar att vara i skogen är de nya rönen om partiklar dock inget att oroa sig för.

– Mängden partiklar på Hornsgatan i Stockholm kan bli tusen gånger högre än i en öde barrskog, säger Hans-Christen Hansson.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor